Staande leeuw Romeinse 1

Staande leeuw met een Romeinse 1, zilverkeur voor 1e gehalte Hollands zilver

gebruikt van 1953 tot heden. Dit is een hulp bij bepalen van de leeftijd van een stukje zilver. 1e gehalte zilver bestaat voor 925/000 uit zilveren 7,5% uit koper of een ander materiaal. 1e Gehalte zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd. Dit is echt zilver dus door en door.

Het gebruikt van 1e gehalte zilver in Nederland

In de 19e eeuw werden zilveren gebruiksvoorwerpen en tafelzilver voornamelijk gemaakt in 2e gehalte zilver, 833/000. Maar sommige zilversmeden maakten groot zilver en ook tafelzilver ook in 1e gehalte zilver, bekende zilversmeden die veel met 1e gehalte zilver werkten zijn: de firma Helweg, D. van Outvorst, A.Bonebakker & Zoon en Bennewitz.

Vanaf het midden van de 20e eeuw wordt er steeds meer met 1e gehalte zilver gewerkt omdat men moeilijker aan de platen zilver kan komen in 2e gehalte zilver. In de 21e eeuw is het voor zilversmeden bijna niet meer mogelijk om platen zilver in 2e gehalte te kopen waardoor al het nieuwe zilver in 1e gehalte zilver wordt gemaakt.

Groot zilverkeuren met een staande leeuw voor 1e gehalte zilver
Rij zilverkeuren met: een meesterteken, de staande leeuw voor 1e gehalte zilver, de minerva van het keurkantoor en de jaarletter.

Bekijk het nieuwe zilver van Zilver.nl

Type Keuren na 1813
Figuur leeuw
Soort gehalteteken
Persoon Bekend 1
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Gebruik Vanaf (jaartal) 1953
Gebruik Tot (jaartal)
Land Nederland
Provincie
Plaats
Contour Schild
Stijl Aan elkaar Drukletter
Symbool Cijfers Gearceerd