De jaarletters op Nederlands zilver
In 1798 werden in Nederland de gilden opgeheven en brak er een onrustige periode aan waarin de manier van keuren wisselde. Vanaf 1814 werden de jaarletters door heel het land hetzelfde. Inmiddels zijn we aan het 8e alfabet begonnen weer in een duidelijk andere schrijfstijl dan de andere periodes. Het zilvermerk de jaarletter is nog altijd een belangrijk keur dat ons op weg helpt bij het plaatsen en dateren van een stuk zilver.
Het eerste alfabet is met de jaarletter E begonnen als voortzetting van de letters a, b ,c en d van het Koninkrijk Holland onder Lodewijk Napoleon.
Door de oorlogsonderhandelingen en de bevrijding is de J van het 6e alfabet van 1 juni 1945 in gebruik gebleven. De daaropvolgende kleine k ter herdenking van de bevrijding is van 1 juni 1945 tot eind 1946 gebruikt.
De jaarletter N van het 6e alfabet was vanaf juli 1948 gekroond ter herinnering aan de inhuldiging van Koningin Juliana.
De jaarletter V van het 7e alfabet was vanaf 1 mei 1980 gekroond ter herinnering aan de inhuldiging van Koningin Beatrix.
Soms zitten de zilverkeuren verspreid over een zilveren voorwerp
Ziet u een jaarletter in een stukje zilver dan moeten er nog 3 zilverkeuren op het stuk aanwezig zijn. Vaak staan de zilverkeuren netjes op een rij soms zitten ze op verschillende onderdelen van het item.